Kurkistus eteenpäin uralla

Vähän pidemmän tauon jälkeen taas päivitystä blogiinkin. Edellisen blogitekstin aikoihin olin erittäin kiireinen jännittävien asioiden äärellä. Olimme syksyn mittaan todenneet ohjaajieni kanssa, että tutkimusprojektit ovat edenneet hyvin ja voisin mahdollisesti väitellä huomattavasti ennen kesällä 2020 odottavaa takarajaa. ”Jos löydät tosi hyvän paikan ja aikataulut osuvat, niin eiköhän asiat saada järjestettyä nopeutetussa aikataulussa.”

Niinpä olin alkanut pitää silmiäni auki sopivien paikkojen ilmaantumisen varalta. Keskustelin myös tarkemmin Alexeyn kanssa siitä kannattaako minun edes yrittää päästä eteenpäin mahdollisimman pian vai ei. Tiedeuralla moni kello alkaa tikittää väittelypäivästä alkaen. Monet rahoitukset ovat auki tietyn ikkunan väittelypäivästä alkaen, esim 0-2v tai 3-5v. Myös uramenestystä arvoidaan suhteessa akateemiseen ikään, jonka laskeminen aloitetaan väittelystä. Niinpä paisuttamalla väitöskirjaa tavallista suuremaksi voi saada etua muihin verrattuna, kun oma starttipaketti nollavuotiaana on jo parempi. Sen sijaan kiiruhtamalla väittelemään minimivaatimukset täytettyään, pääsee kyllä tavallisessa laskennossa nopeasti eteenpäin, mutta kärsii suhteessa akateemiseen ikään. Esimerkiksi jos väittelisin ensi kesänä, voisin olla hieman nuorempana tohtori, mutta akateemiseen ikään suhteutettuna, eli väitöshetkellä arvioituna, kokemukseni olisi heikommalla tasolla kuin vuoden myöhemmin väittelemällä.

Törmäsin kuitenkin kahteen kiinnostavaan ilmoitukseen aukeavista postdoc-paikoista. Nämä, kuten lähes kaikki muutkin syksyllä mainostettavat, olivat vuoden alusta alkavia, mutta päätin kuitenkin koettaa. Otin ensin yhteyttä ilmoittajaan ja varmistin onko aikataulussa joustoa, niin että minun edes kannattaa hakea, vai onko turha tuhlata aikaa. Molemmat kannustivat hakemaan – usein asioita on mahdollista järjestellä joustavasti molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla, kunhan vain tahtoa löytyy. Ja sitä tahtoa arvioitaisiin hakemuksen sekä mahdollisisen haastattelun perusteella. Marraskuun alussa olin laittanut hakemukset vetämään ja odottelin tietoa tuloksista. Niistä tarkemmin vähän myöhemmin.

Vastaa