Byrokratiaa ja vuokra-asumista

Sveitsiin muuttaminen vaati valtavasti byrokratiaa ja tuotti arkistomappiin enemmän oikeaa paperia kuin koko aikaisempi elämä Suomessa. Kaikki viralliset paperit piti olla paperilla ja niistä viralliseksi vahvistettu käännös toisella paperilla. Opin myös aivan uuden byrokratian tason: apostille. Apostille on paperi, jossa virallisen näköinen leima ja allekirjoitus vahvistaa, että toisella paperilla oleva virallisen näköinen leima ja allekirjoitus ovat virallisia.

Voisi kuvitella, että oleskeluluvan, pankkitilin tai yuokra-asunnon saaminen olisi jollain tapaa raskasta byrokratiaa vaativa operaatio, mutta ei. Kaikkein suurimmaksi haasteeksi osoittautui kännykkäliittymän saaminen. Kun oli työsopimus, sai vuokra-asunnon. Kun oli työ ja asunto, sekä aloitettu rekisteröityminen, sai pankkitilin. Muutaman viikon päästä rekisteröitymisestä sai jo virallisen oleskeluluvan viideksi vuodeksi. Ja vasta kun nämä kaikki olivat kunnossa, sai tilattua puhelin- ja nettiliittymät. Varmaan siinäkin on jokin logiikka, mutta eipä ole vielä auennut minulle.

Vuokra-asunnon hankkimisesta saimme kuulla somessa paljon pelottelua etukäteen. Monilla alueilla on todellakin omistajan markkinat ja vuokralaiskandidaatit tekevät kaikkensa kilpailussa hyvistä asunnoista. Kirjallinen hyvän vuokralaisen todistus edelliseltä vuokranantajalta on monissa tapauksissa välttämätön ehto asunnon saamiselle. Myös vuokrataso on kohtuullisen korkea: voisimme helposti käyttää puolet palkastani ahtaaseen kerrostaloasuntoon Zürichin kaupungin alueella.

Meillä oli ihmeellistä siunausta matkassa vuokra-asunnon kanssa, vaikka sekaan mahtui sekaannuksiakin. Saimme sveitsinsuomalaisten facebook-ryhmän kautta tietää ett eräs suomalainen oli muuttamassa Bruggissa pois vanhasta asunnostaan ja tarvitsi siihen uuden vuokralaisen*. Uusien asukkaiden löytyminen säästäisi hänet tuplavuokran maksamiselta. Tarjottu asunto oli vanha ja raihnainen sekä menossa remonttiin lähiaikoina, joten vuokralaisen löytyminen olisi haastavaa. Tämä oli meidän tilaisuutemme ja saimme alustavan sopimuksen tehtyä hyvin äkkiä. Virallista sopimusta varten minun piti lentä Sveitsiin allekirjoittamaan fyysinen paperi.

Uusi kotimme oli hissittömän talon neljännessä kerroksessa ja asumisaika rajattu kuuteen kuukauteen, joten olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Siihen muuttamalla kuitenkin saimme jalansijan Sveitsissä, lisäaikaa asunnon etsimiseen, mahdollisuuden käydä asuntonäytöissä yrittämässä vaikutuksen tekemistä ja parhaassa tapauksessa myös todistuksen säyseästä asumisesta. Lopulta osoittautui että alunperin liian syrjäisenä pitämämme sijainti olikin todella toimiva perheellemme luonnonläheisyyden, hyvän julkisen liikenteen ja Saksan halpojen kauppojen saavutettavuuden ansiosta. Ihastuimme Bruggiin ja olimme tyytyväisiä, kun uuden vuokranantajamme avustuksella löysimme myös nykyisen kotimme täältä. Uudessa kodissa kaikki on sitä paitsi paremmin: vasta remontoitu, maan tasalla (ei portaita), parempi leikkialue pihassa, paljon lapsiperheitä naapurissa ja lyhyempi matka juna-asemalla.

Vaikka vuokra-asunnon saaminen Sveitsissä on hankalaa, niin vielä hankalampaa puheiden perusteella on vuokra-asunnosta eroon pääseminen. Neuroottisen tarkat siivousvaatimukset ja huomattavasti inttitarkastuksia pahempi syynäystaso tekevät onnistuneen loppusiivouksen suorittamisesta käytännössä mahdottomuuden. Ensimmäistä asuntoamme siivosin kokonaisen päivän hyvillä välineillä, mutta tarkastus osoitti sen olevan pahasti saastainen. Esimerkkeinä mainittakoon keittiön kaappien ovista epätasaisesti heijastunut auringonpaiste, ikkunan ulkopuolisten alumiinisälekaihtimien pinttyneimpien homeläikkien jättämät säverot ja jääkaapin oven tiivisteen sisäpuolelta löytynyt värillinen valumajälki. No, ammattilaisen piti sitten vielä paikata siivousta täyden työpäivän verran, vaikka itse en ollut koskaan nähnyt puhtaampaa vuokra-asuntoa oman siivouksenikaan jälkeen. Tragikoomisinta koko episodissa oli, että meille luvattiin asuntoon muuttaessa, ettei loppusiivouksesta tarvitse huolehtia koska asuntoon on tulossa remontti. Vielä kaksi viikkoa ennen muuttoa saimme luvan ottaa uunipellin ja muuta hyödyllistä mukaan, koska asunto tottatosiaan oli menossa purkuun meidän lähdettyämme. No, osoittautui että ”olimme ymmärtäneet väärin” ja pääsimme tutustumaan sveitsiläiseen tupa-, kaappi- ja siisteystarkastukseen.

*Sivuhuomiona: Sveitsissä sopimuspolitiikka on jäykkää ja hidasta. Irtisanomisajat niin puhelimesta, vakuutuksesta, työpaikasta kuin vuokra-asunnostakin ovat tyypillisesti 3kk. Lisäksi kirjattu kirje on monesti ainoa pätevä tapa hoitaa irtisanoutuminen.

Yksi vastaus artikkeliin “Byrokratiaa ja vuokra-asumista”

  1. Täällä Nepalissa kohtuuhintainsen ja kohtuullisesti varustetun vuokra-asunnon saaminen pääkaupungista ilman hyviä ihmissuhdeverkostoa on mahdoton. Hinta neuvotellaa tapauskohtaisesti ja länkkärille vuokra on voi olla jopa suomalaisen yliopuistokaupungin tasoa. Olosuhteet ovat yleensä paljon huonommat.

    Kännykkäliittymä, siihen tarvitaan passi. Eihän se mulle ole ongelma, mutta monelle paikalliselle kyllä, koska kaikilla ei ole edes kansalaisuutta.

Vastaa